“Am I a good feminist? I don’t think so and I don’t mind” | Blog-serie

> This blog-serie is written in Dutch. Keep an eye on the website for more blogs published in English.

Blog-Serie 4/5

“Hoewel ik deze platte woordspelingen in het dagelijks leven niet kan uitstaan, kan ik er in bed wel degelijk van genieten”

In het vierde deel van Blog-serie ‘Power Vrouwen’ schrijft Video- & Performance Artist Daryl Fijneman. Daryl onderzoekt in haar werk de fysieke en geestelijke verhoudingen tussen man en vrouw. Haar eigen ervaring met mannen is vaak de inspiratie van het terugkerende thema waarbij ze de grenzen op zoekt van lust en pijn. Daryl is op het moment werkzaam bij Buro Werktuig in Tilburg als Filmmaker.
 
Geïnspireerd door Vunzige Deuntjes’s concept: September = Vrouwenmaand, vroeg ik 4 bijzondere vrouwen uit mijn leven een stukje te schrijven voor mijn blog met als thema ‘Power Vrouwen’. Ieder had de vrijheid het thema op haar eigen manier te interpreteren en daar zijn mooie, verassende en inspirerende verhalen uitgekomen! De hele maand september zal er elke week een nieuw verhaal online staan!
 
Daryl:
Am I a good feminist?
I don’t think so and I don’t mind.
 
“Twerking in their bras and thongs
Face down, booty up
That’s the way we like
I’m slicker than an oil spill
She say she won’t, but I bet she will”
Pitbull – Timber
 
Mag ik nog steeds mijn oksels en benen scheren?
Moet ik perse zware dingen zelf dragen?
Is het raar dat ik ervan hou als mannen de deur voor me open houden?
Is het okay dat ik meezing met nummers die ongelooflijk respectloos naar vrouwen toe zijn?
Is het slecht dat ik geniet van romantische komedies waar de vrouw altijd wordt gered door de man?
Mag ik nog steeds mijn vriend pijpen omdat ik dat zelf ook gewoon leuk vind om te doen?
Maken deze dingen mij tot een slechte feminist?
 

“Ik ben vaak bang voor de fysieke kracht van de man en probeer daartegen te vechten, maar ik hou ook van, door de man, gedomineerde seks”

Als video- en performance kunstenaar is de gecompliceerde relatie tussen een man en een vrouw vaak de belangrijkste thematiek in mijn werk. Ik begin met het onderzoeken van persoonlijke ervaringen en probeer ze op een immersieve manier door te geven aan de toeschouwer.

Sinds 3 jaar profileer ik mezelf als een bad feminist. Ik leg dit gegeven altijd eenvoudig uit met behulp van twee zinnen: #1 Ik ben vaak bang voor de fysieke kracht van de man en probeer daartegen te vechten. #2 Maar ik hou ook van, door de man, gedomineerde seks. Een beetje tegenstrijdig, maar dat is ook hoe ik een bad feminist interpreteer.

Filmstill uit ‘Saving a fish from drowning’ door Daryl Fijneman
De perfecte feminist bestaat in mijn ogen niet. Wat is überhaupt een perfecte feminist en wat is überhaupt perfectie? Als bad feminist zijnde weet ik het soms ook allemaal niet meer. De constante verandering van gedachtes over de man kun je als vermoeiend zien. Maar je kunt het ook positief bekijken.
 
De tweestrijd tussen het haten van een dominerend man en het soms houden van kan juist voor interessante discussies zorgen. Zo werd dit onderwerp ook een rode draad in mijn werk als video en performance kunstenaar.
 
“Hee lekkerding, wat een mooie billen, lekkertje, hee mooie dame waar ga jij heen op deze late avond, heb je geen zin om met mij naar huis te gaan, zo jij bent een goeie loot, waar gaan die mooie beentjes naar toe, zo ik zou wel weten wat ik met jou zou doen, wat een heet wijf.”
 
Dagelijks krijgen ik en andere vrouwen deze lompe opmerkingen naar onze hoofden gesmeten. Complimenteus? Niet echt. De woorden zijn plat, zonder emotie en 9 van de 10 keer moker zat uitgesproken. Naar mijn mening walgelijk, irritant en respectloos.
 
Maar nu komen we weer op het punt dat ik heel mijn eigen mening zal ontkrachten.
 
Want hoewel ik deze platte woordspelingen in het dagelijks leven niet kan uitstaan, kan ik er in bed wel degelijk van genieten. Natuurlijk zit er een grens aan maar wat vulgaire lompe praatjes tijdens de seks kan ik wel waarderen. Waarom ik mij dan niet vernederd of aangevallen voel is voor mij nog een raadsel.
 
Misschien wel omdat het dan veiliger voelt, vertrouwelijk. Omdat ik weet dat hij ermee stopt als ik het vraag. Omdat ik weet dat hij het niet kwetsend bedoeld. Omdat ik weet hoe hij mij echt ziet. Misschien is dat het wel. Maar dan nog met al deze argumenten blijft het een raar iets. Zoals ik eerder al schreef weet ik het soms ook allemaal niet meer.
Filmstill uit ‘Saving a fish from drowning’ door Daryl Fijneman

“Mannen vinden zichzelf ook serieus af en toe lompe wezens”

Het verschil tussen mannen en vrouwen is op het eerste gezicht heel duidelijk. Makkelijk gezegd penis of vagina. Maar zo simpel is het natuurlijk niet. De hele denkwijze van mannen en vrouwen ligt vaak genoeg ver uit elkaar. En soms ook totaal niet. Mannen zijn gewoon wat simpeler. Die moet gewoon af en toe “bier met tieten” schreeuwen. Dit is overigens niet mijn uitspraak maar die van een man.
 
Toen ik laatst een paar gesprekken had gehad met verschillende mannen kwam ik op een, naar mijn mening, vage constatering uit. Mannen vinden zichzelf ook serieus af en toe lompe wezens.
 
Ik kaartte de situatie “vrouwen cijfers geven en lekker wijf roepen” aan en op de vraag: waarom je dat hemelsnaam zou doen? kreeg ik het volgende antwoord: “omdat mannen niet altijd even goed weten hoe ze met een vrouw om moeten gaan”.
 
Dat ‘lekkerwijf’ schreeuwen in hun ogen juist een compliment is en dat vrouwen daar niet al te moeilijk of serieus over na moeten denken en het gewoon moeten aannemen.
 
Gelukkig snappen wij vrouwen mannen ook niet altijd. Dat feministen mannen haten is een fabeltje. Ik hou van mannen. Nog mooier is dat ik beter om kan gaan met mannen dan met vrouwen. Misschien is dat wel omdat ik af en toe ook echt wel als een man kan denken.
 
Ik snap ze niet altijd maar ik probeer ze wel te begrijpen en in dat proces pik je gelukkig soms wat op. En zij gelukkig ook weleens wat van ons.
 
Hee ik hoef m’n oksels en benen niet te scheren, maar ik doe het toch omdat ik dat zelf chill vind. Ik hoef m’n rug niet naar de klote te helpen alleen maar omdat ik wil laten zien dat ik zelf zware dingen kan tillen.
 
Ik zal de deur voor me laten open houden, ik zal romcoms blijven kijken en meeblèren met vrouwonvriendelijke muziek om vervolgens mijn vriend en MEZELF een pleziertje te doen door hem een extraatje te geven in bed.
 
Maakt mij dat een slechte feminist? Misschien wel, maar hee I don’t mind.
 
 
 
> Volg Video- & Performance Artist Daryl Fijneman via Instagram (@darylfijneman) & Vimeo Facebook!
 
> Deze blog is onderdeel van een Blog-serie met als thema ‘Power Vrouw’.
Sharing is caring :)
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Leave a Comment

More To Explore