Creëer een power look | Blog-Serie

> This blog-serie is written in Dutch. Keep an eye on the website for more blogs published in English.

Blog-Serie 3/5

Myrthe Sterk, Portret door Vera IJzelenberg

“Het liefst zou ik meteen mijn hele ziel en zaligheid delen met iemand die ik net heb ontmoet, zodat die persoon meteen weet dat ik een indrukwekkend, krachtig persoon ben”

Creëer een power look. In het derde deel van Blog-serie ‘Power Vrouwen’ is het de beurt aan Visual Communication Designer Myrthe Sterk. Myrthe is afgestudeerd met een project over Macht.

Waarbij ze onderzocht wat de overeenkomsten zijn van artiest Beyonce en president Vladimir Putin in de manier waarop zij macht uitstralen en uitoefenen.

En wat kan jij daar zelf van leren? Daarnaast is ze bezig met een master Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Geïnspireerd door Vunzige Deuntjes’s concept: September = Vrouwenmaand, vroeg ik 4 bijzondere vrouwen uit mijn leven een stukje te schrijven voor mijn blog met als thema ‘Power Vrouwen’.
 
Ieder had de vrijheid het thema op haar eigen manier te interpreteren en daar zijn mooie, verassende en inspirerende verhalen uitgekomen! De hele maand september zal er elke week een nieuw verhaal online staan!
 
Myrthe:
 

Hoe creëer je een power look?

Power zit van binnen. Het wordt bepaald door wie je bent én wat je doet. Jouw binnenkant is daarvoor het belangrijkste, want men prikt wel door de laag van schijn heen, aan de buitenkant. Dat is iets wat ik altijd graag wilde geloven en deels nog steeds geloof.
 
Natuurlijk is wie je bent belangrijker dan hoe je er uit ziet, anders zouden we genoegen nemen met een paspop als vriendin. Dat dit niet het geval is, bewijst dat we meer willen dan alleen een holle huls van uitstraling.
 
Toch doet uitstraling veel voor je. Het is tenslotte de eerste indruk die je achterlaat. Het liefst zou ik ook meteen mijn hele ziel en zaligheid delen met iemand die ik net heb ontmoet.
 
Zodat die persoon meteen weet dat ik een indrukwekkend, krachtig persoon ben (want dat is de indruk die ik het liefst wil achterlaten). Maar dat lukt nou eenmaal niet in die paar seconden waarin de ander een eerste oordeel over jou velt.

“De Russen vinden het geweldig, maar veel Nederlanders vinden dit toch maar overdreven”

Creëer een power look Putin
Afbeelding 1 Putin te Paard [2]

Power look van Putin

Omdat uitstraling toch de meest effectieve manier lijkt om een eerste indruk achter te laten, is een ‘power look’ toch belangrijk. Een goed voorbeeld van iemand die bewust bezig is met hoe je ‘power’ kan uitstralen is president Vladimir Putin.
 
Hij en zijn adviseurs zijn zeer bewust bezig met hoe hij in de media wil verschijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan die welbekende foto van Putin te paard (afb. 1). Putin rijdt, zonder shirt, op een paard.
 
Hiermee straalt hij controle uit, iets wat een goede president geacht wordt te hebben. Een paard onder controle houden vraagt namelijk leiderschap. Maar ook zijn goede fysiek straalt controle, discipline en zelfbeheersing uit.
 
Hij verschijnt daarom maar al te graag op foto’s terwijl hij aan het sporten is, of waarbij hij een moeilijk te beheersen voertuig of dier in bedwang houdt (zie hiervoor de fotogalerij op zijn website [1]).
 

Power look van Rutte

De Russen vinden het geweldig, maar veel Nederlanders vinden dit toch maar overdreven. Dit komt omdat Nederlanders meer zijn van: ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Vandaar dat je in Nederland ook meer mensen ziet met de ‘buur uitstraling’.
 
Onze premier kiest niet voor een moeilijk te beheersen voertuig, maar gaat gewoon op de fiets naar het werk. Wat als een goede uitstraling wordt gezien, blijkt dus cultureel afhankelijk te zijn.
 
Daarom moeten we in Nederland wellicht geen ‘Putin uitstraling’ nemen, wanneer we ‘power’ willen uitstralen én serieus genomen willen worden. Maar wat is dan wél een geschikte uitstraling?

“Binnen deze groep wordt ‘power’ uitgestraald door het dragen van dure designer merken en het regelmatig bezoeken van de kapper”

Creëer een power look, Mocromode
Afbeelding 2, Mocromode [4]

Power look in Nederland

 
Ook binnen Nederland verschillen de manieren waarop mensen laten zien dat ze ‘powerfull’ zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘Mocromode’. Elise Roodenburg en Soufyan El Hammouti maakten hier een indrukwekkende korte documentaire (van 25 minuten) over voor VPRO DORST [3].
 
In deze documentaire wordt duidelijk dat binnen deze groep Marokkaanse jongeren ‘power’ wordt uitgestraald door het dragen van dure designer merken en het regelmatig bezoeken van de kapper (Afb. 2).
 
Hoewel dit klinkt alsof het zou kunnen gelden voor iedereen, zijn de keuzes en combinaties die daarbinnen gemaakt worden toch anders dan binnen andere culturen.
 
Niet iedereen zal deze uitstraling daarom linken aan ‘power’, terwijl dit binnen deze cultuur vanzelf sprekend is.
 

“wanneer je mannen aanspreekt, kun je beter kiezen voor een vrouwelijke look, terwijl als je vrouwen aanspreekt je beter voor een wat stoerdere look kunt kiezen”

Gouden regel voor een Power look

Een gouden regels voor een ‘power look’ is er daarom niet. Volgens Youtuber Sanny Verhoeven [5] kan je beter niet met blote benen naar je werk en kun je als vrouw, wanneer je mannen aanspreekt, beter kiezen voor een vrouwelijke look. Terwijl als je vrouwen aanspreekt je beter voor een wat stoerdere look kunt kiezen (Afb. 3).

Ondanks dat zowel Sanny als Omar en Moggie (uit de documentaire Mocromode) allemaal Youtubers zijn zouden ze totaal andere adviezen geven voor een ‘power look’.

Creëer een power look, Sanny Verhoeven
Afbeelding 3, Sanny Verhoeven [6]

De beste look in jouw omgeving

Hoe kun je dan weten wat de beste power look is binnen jouw omgeving? Bij een ‘power look’ is het natuurlijk altijd belangrijk dat het je zelfvertrouwen geeft, want zelfvertrouwen staat bijna synoniem aan ‘power’.
 
Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar je omgeving. Wat wordt daar gedragen? Welke outfits vind je indrukwekkend en welke komen niet goed tot hun recht?
 
En niet te vergeten: hoe wil jij je positioneren ten opzichte van je omgeving? Wil je laten zien dat je ‘een van hen’ bent? Of wil je juist laten zien dat het ook anders kan, en dat jij vol verrassingen en creativiteit zit?
 
Denk daarbij ook na over hoe jij iemand anders zou beoordelen met die uitstraling: zou je die persoon dan als indrukwekkend beschrijven, als expert zien of als benaderbaar omschrijven?
 

Creëer een power look

Dus wat je kan doen om jouw ‘power look’ te creëren:

1. analyseer je omgeving;
2. bepaal jouw positie daarbinnen;
3. denk na over hoe anderen jou zien.

Kom je er dan nog niet helemaal uit? Dan is het natuurlijk altijd slim om even advies in te winnen bij iemand die jou goed kent, zoals je moeder bijvoorbeeld!
 
Wil je meer weten over het creëren van een ‘powerfull uitstraling’ door bewust te zijn van je lichaamstaal of de manier waarop jij je (laat) portretteren? Bezoek dan mijn website www.myrthesterk.nl, download mijn essay over macht en uitstraling. Of neem contact met me op!
 
Heel veel succes met het vinden van dé power-look!
 
Myrthe
 
 
> Volg Visual Communication Designer Myrthe Sterk via Instagram (@myrthesterk) & Website (myrthesterk.nl)!
 
> Deze blog is onderdeel van een Blog-serie met als thema ‘Power Vrouwen’ en wordt ook gepubliceerd op www.ucademy.net/uitstraling-en-macht/
 
 
Check ook de andere vrouwen van de blog-serie:

Bronvermelding:
[1] De persoonlijke website van Vladimir Putin: http://eng.putin.kremlin.ru/
[2] Foto door Ria Novosti
[3] ‘Mocromode’ is een korte documentaire van Elise Roodenburg en Soufyan El Hammouti, te zien via VPRO Dorst: https://www.vpro.nl/dorst/producties/mocromode.html
[4] Afbeelding van VPRO DORST
[5] Bekijk Sanny’s Poweroutfits en tips via https://www.youtube.com/watch? v=KS8KxBa3sQE en http://www.sannyzoektgeluk.nl/3-x-krachtige-outNit/
[6] De foto’s van Sanny zijn te vinden op http://www.sannyzoektgeluk.nl/over-sanny/

Sharing is caring :)
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Leave a Comment

More To Explore